čtvrtek 14. října 2010

Troy Polamalu

Jméno: Troy Aumua Polamalu
Pozice: Strong safety
Datum narození: 19. 4. 1981
Místo narození: Garden Grove, California
Výška: 5‘10‘‘ (178cm)
Váha: 207lb (94kg)
College: University of Southern California
NFL Draft: 1. volba v roce 2003 (16. celkově)

Troy Aumua Polamalu se narodil 19. dubna 1981 v Garden Grove v Californii, jako nejmladší z pěti dětí, oba jeho rodiče pochází ze Samoy, malého tichomořského ostrova. Na hřišti jej nemůžete přehlédnout díky jeho objemnému účesu, ten si nechal naposledy ostříhat v roce 2000. Polamalu je taky vzorem profesionálního sportovce, je znám příjemným vystupováním a bezmezným nasazením na hřišti.

Polamalu vyrůstal v Tenmile, Oregonu, kde hrál fotbal na Douglas High School a už v té době vyčníval mezi svými vrstevníky. Nastupoval jako running back a defensive back. Již během prvního roku na střední škole naběhal 430 yardů, 5 TD a chytil 2 INT jako obránce za což byl vybrán do druhého týmu výběru All-Far West. Následující rok ještě zlepšil své výkony na 1003 yardů, 20 TD a 6 INT a byl znovu vybrán do výběru All-Far West, tentokrát už do prvního týmu. V podobných výkonech pokračoval i ve třetím ročníku, kdy se stal MVP útoku svého týmu. Jeho poslední rok na střední škole byl poznamenán zraněním a odehrál jen 4 zápasy.

Po zakončení střední školy byl o Troye Polamalu veliký zájem mezi univerzitními týmy, ze všech nabídek si vybral tým University of Southern California Trojans, který patřil mezi nejsilnější na západním pobřeží USA. V prvním roce si zahrál v 8 zápasech jako náhradník na pozici safety, outsider linebacker a byl velmi cenným hráčem ve special team. Druhou sezónu začínal už jako starter na strong safety, za výborné výkony byl zvolen do All-Pac-10 (výběr konference).
Troy v dresu USC

Jeho nejlepší rok, byl však třetí ročník, kdy se dostal do All-American (výběr univerzitních hráčů z celých USA). Nyní již jako kapitán týmu byl postrachem soupeřů, vedl týmovou statistiku v několika kategoriích – tackles, tackles for loss, passes defended a intercetions. V posledním roce na USC hrál taktéž velmi dobře a dostal se s Trojans až do Orange Bowlu, kde však kvůli zranění kotníku nemohl nastoupit. Opět se mu dostalo mnoha ocenění, byl vybrán do All-American a All-Pac-10 výběru, skončil jako druhý v anketě o Jim Thorpe Award (ocenění pro nejlepšího DB v NCAA). Během studií na USC si připsal 278 tackles, 29 tackles for loss, 6 INT a 4 blocked punts.

Troy Polamalu vstupoval do 2003 NFL Draftu jako nejvýše hodnocený safety a byl v hledáčku mnoha týmu, zejména San Diego Chargers a Pittsburgh Steelers. Chargers drželi 15. volbu v draftu a všeobecně se čekalo, že u nich Polamalu skonči. Navzdory očekáváním zvolili Chargers cestu získání více voleb v draftu a vytradovali svoji 15. pozici. Toho využili Pittsburgh Steelers, poskočili, s pomocí tradu s Kansas City Chiefs, z 27. pozice na 16., kde zvolili Troye Polamalu. Zajímavostí je, že Steelers původně neplánovali draftovat Polamala, snažili se získat volného hráče Dextera Jacksona, ten ale zvolil raději podpis smlouvy s Arizonu Cardinals.

Kariéru v dresu Steelers začínal jako náhradník a člen special team, díky výborným výkonům se na konci roku 2003 už stal členem obrany Steelers. V této sezóně 29 tackles, 2 sacky a jeden forced fumble ze zápasu proti San Diegu, který následně jeho spoluhráč Deshea Townsend proměnil v touchdown.

Následující rok už byl nepostradatelným členem týmu Steelers. V druhém zápase ročníku 2004 proti Miami Dolphins chytil svůj první interception NFL, následující zápas proti Cincinnati Bengals skóroval první touchdown, který byl z interceptionu a rozhodl o vítězství svého týmu. v současnosti jich má na kontě 20. Na konci sezóny vedl spolu se, svým parťákem na safety, Chrisem Hopem statistiku v tackles (97) a již sám vedl v interceptions (4). Se Steelers se dostal do playoff, kde v AFC Championshiop podlehli, pozdějším vítězům Superbowlu, New England Patriots. Náplastí pro vypadnutí z playoffs byla účast na Pro Bowlu.

Seźona 2005 byla pro Polamala zlomová z více důvodů, poprvé byl vybrán do All-Pro výběru, opětovně do Pro Bowlu a také vyhrál se svým týmem Super Bowl XL, kde porazili Seattle Seahawks. V tomto roce zaznamenal 100 tackles (nejvíce v kariéře), 3 sacks, 3 fumble recovery a 2 int. Své tři sacky zaznamenal v zápase proti Houston Texans a vyrovnal tak rekord v počtu sacks na zápas mezi safety.
Troy s Lombardi trophy ze Super Bowl XL
Po oslavách vítězství v Super Bowlu vstupoval Polamalu do další sezóny s nálepkou elitního strong safety a jako nedílná součást jedné z nejlepších obran v NFL. Očekávání byla vysoká, ale Steelers nehráli v takové formě a skončili s výsledkem 8-8. Polamalu ke konci ročníku přišel o tři zápasy kvůli zranění kolene. I přes absenci ve třech zápasech nasbíral 82 tackes, 3 INT a jeden forced fumble, potřetí v řadě se dostal do Pro Bowl.

Problémy s kolenem přetrvávali a zapříčinily absenci Polamala v 5 zápasech v následujícím roce. Steelers se probojovali pod vedením nového HC Mika Tomlina do Playoff, kde podlehli ve Wild card Jaguars. Polamalu si připsal čtvrtý start v Pro Bowl v řadě a do statistik si mohl zapsat 74 tackles a 3 forced fumbles (nejvíc v kariéře).

Kvůli přetrvávajícím problémům podstoupil před začátkem sezóny 2008 speciální trénink v Californii, který sestával z velmi netradičních cviků zaměřených na agilitu a ohebnost těla. Tato snaha sklidila své plody během sezóny, kdy Polamalu udivoval svými výkony a byl jedním ze základních stavebních kamenů famózní obrany Steelers. Několik zápasů rozhodl svým schopnostmi playmakera a předváděl skvělé kousky, např. v zápase proti San Diego Chargers, kdy chytil jeden z nejlepších interceptionů.

Steelers si jej před training camp pojistili novou smlouvu, která zaručuje, že Polamalu bude oblékat dres Steelers až do roku 2011, díky nové smlouvě si vydělá v tomto období 33mil. USD a stal se v té době nejlépe placeným safety v NFL.

Polamalu se opětovně vrátil na výběru All-Pro, tradičně byl vybrán do Pro Bowl a dokráčel se Steelers k vítězství v Super Bowl, Polamalu si tedy na ruku mohl navléct druhý prsten pro vítěze Super Bowl. V sezóně 2008 byl čtvrtý nejlepší v týmu v počtu tackles (87), vedl se 7 INT a v playoff jeden INT proměnil ve vítězný touchdown, poté co přečetl pass nováčka Joe Flacca.
Troy oslavuje s DE Brettem Keiselem vítězný interception v AFC Championship 2008 proti Baltimore Ravens

Polamalu vstupoval do své 7. sezóny jako obhájce titulu v zahajovacím zápase proti Tennessee Titans. V zápase nejprve zachytil nádherný interception a poté zablokoval field goal, při snaze získat míč mu nešťastně zalehl TE Alge Crumpler, výsledkem byl natažený vaz v koleni. Stal se tedy obětí neslavné Madden Curse, kdy se hráčí, který se objeví na přebalu Madden NFL stane nějaká nepříjemnost. Na hřistě se vrátil ve week 6 v zápase proti Cleveland Browns a ihned si zapsal interception. O tři týdny později se však znovu zranil a již nenastoupil do dalších zápasů.
Troy Polamalu a Larry Fitzgerald na přebalu hry Madden NFL 10

Troy Polamalu se během let stal jedním z nejpopulárnějších hráčů v NFL díky výkonům na hřišti, profesionálnímu vystupování na veřejnosti a svému nezaměnitelnému účesu. Polamalu je pravoslavným křesťanem a před každým snapem v zápase pokřižuje, je také vzorným otcem syna Paisiose, kterého má se svou manželkou Theodorou. Troy Polamalu se také často objevuje v televizních reklamách např. na šampon nebo v remaku reklamy na nápoj, kde nahradil jinou hvězdu Steelers „Mean Joe“ Greena.

Troy se svojí manželkou a synem

1 komentář: