pátek 12. listopadu 2010

Veer Offense - Basic

Mnozí z vás o Veer offense slyšeli ve známém filmu We Are Marshall, kdy nový HC týmu University of Marshall Thundering Herds zavedl Veer, který nastudoval od svých rivalů z West Virginia University Mountaineers. Z filmu není moc vidět jak vlastně takový Veer nebo Triple Option funguje a tímto bych vám chtěl toto, rozhodně zajímavé, ofenzivní schéma přiblížit.
Výnálezce Veer Offense Bill Yeoman.

Veer offense spadá do kategorie tzv. option offense, kdy výsledek hry závisí na quarterbeckovi, který si vybírá ze dvou nebo více možnosti jak zahlášenou hru zahrát. Veer získal na popularitě během 60. let, kdy jej pro svůj tým Houston University Cougars vymyslel HC Bill Yeoman. Ten přišel do týmu Houstonu v roce 1962, v prvních dvou letech působení v tomto týmu neměl mnoho úspěchů což jej přinutilo experimentovat s novým druhem offense ze split back formace. Toto schéma nazval jako Veer Option Offense a okamžitě s ním dosáhl úspěchu. Houston v té době porážel většinu svých soupeřů a překonával rekordy v počtu off. yardů.
Split back formace
Teď něco málo k samotné split back formaci. Ta je na první pohled podobná známé I-formaci. V základním sestavení obsahuje 2 RB, TE a 2WR. Specifikum této formace spočívá v tom, že oba RB stojí cca 5-7 yardů  za oběma ofenzivními guardy. V této formaci je vždy jeden z RB silového typu neboli Fullback a druhý RB typově odpovídá agilnějšímu Hallfbackovi. Tito RB jsou v původní Veer offense primárními možnostmi pro předávku míče.

Základní ideou Veer offense je správné přečtení pohybu dvou obránců a tímto je eliminovat nutnost je blokovat, v závislosti na situaci je míč následně předán jednomu ze dvou RB (1st & 3rd option) nebo si QB ponechává míč a běží s ním (2nd option).
Základní hra ve Veer offense.
Po snapu v základní hře Veer offense se QB s míčem otočí do strany, jeho první možností je předat míč Fullbackovi na tzv. FB Dive přes díru mezi Guardem a Tacklem (1st option), nechá si míč a obíhá ofenzivní lajnu okolo TE (2nd option), přičemž druhý z RB (Halfback) běží simultálně s QB o několik yardů po jeho straně a nabízí se pro pitch (3rd option).

Kritické pro tuto hru je dobrá práce OL, aby nedošlo k penetraci DL skrze LOS a správné přečtení pohybu dvou sledovaných hráčů obrany. Pokud QB špatně přečte své tzv. klíče, tak je obrana v ideální pozici zastavit  hráče s míčem. Veer jako takový je založen na ponechání jednoho hráče neblokovaného, tento neblokovaný hráč, je obránce kterého QB čte. Proti 4-3 obraně většinou se jedná o DE na straně kam míří hra nebo o LB.

Co se týče blokování ve Veer offense, tak Guard a Tackle mají tzv. Double na Defenzivního Tackle, Center a Guard na straně kam jde hra, mají taktéž Double na Defenzivního Tackle, Tackle na straně hry, "pouští" svého Defenzivního End a míří na druhý level na Linebackera. Toto "pouštění" je právě základem hry, jednotlivé variace, jsou popsány níže.

Pokud tento hráč jde vnější contain okolo OL, tak QB předává míč na svůj 1st option, tedy na Fullbacka, tato situace je nakreslena v obrázku níže.
Pokud "čtený" Defenzivní End nemá vnější contain a míří do díry mezi Tackla a Guarda, tak následuje 2nd option, nebo-li běh Quarterbacka s míčem. Volného DE si přebírá na blokování Fullback, který v této situaci nedostane míč. Pokud nastane tato situace, tak následuje čtení hráče na druhé úrovni, tímto čteným hráčem je Linebacker na straně kam jde hra.

Pokud v této situaci Linebacker čte běh Fullbacka vnitřkem hřiště, tak si Quarterback ponechává míč a běží s ním sám. V ideálním případě má před sebou samotného safetyho, kterého může překonat v souboji 1 na 1. Tato situace je popsána na dalším obrázku.
Poslední variace, tzv. 3rd option nastane v situaci podobné předchozí situaci, ale druhý čtený hráč (Linebacker na straně hry) stíhá Quarterbacka s míčem, tak následuje pitch (hozená předávka) na druhého RB. Tento RB běží simultálně po boku QB ve vzdálenosti přibližně 3 yardy. Pokud tato situace nastane a útok tuto hru provede ideálně má RB před sebou jenom posledního hráče.

Veer offense ze split back formace si můžete prohlédnou v tomto videu ze hry NCAA Football v podaní týmu Oregon University Ducks a North Carolina State University Wolfpack. V druhé části videa jsou také k vidění další hry z Veer offense, ale o těch až někdy příště...

Žádné komentáře:

Okomentovat