pátek 5. února 2010

Derrick Thomas

Obrázek

Derrick Vincent Thomas, zvany D.T., se narodil 1.ledna 1967 v Miami. Behěm své předčasně ukončené kariéry si vybudoval pozici nejobavanějšího Pass Rushing LB své doby. Za 11 let strávených u Kansas City Chiefs dosáhl 126,5 Sacku. Mnoho odborníků ho posavalo na hráče, který překoná rekord Bruce Smitha a magickou hranicí 200 sacků.

Narozen v Miami byl vychováván svojí matkou, svého otce, armádního pilota, ztratil během Vietnamské války. Derrick již ve věku tři let začal svojí fotbalovou kariéru. Nastupoval a studoval za South Miami High School, kde taktéž úspěšně odmaturoval.

Po maturitě byl, jako jeden z nejlepších prospectů, rekrutován na Alabama University, kde se stal jedním z nejslavnějších absolventů této univerzity. Překonal několik školních defenzivních rekordů, včetně v počtu sacku za sezonu a kariéru. V roce 1988, ve kterém dosáhl 27 sacků, získal Butkus Award pro nejlepšího univerzitního Linebackera. Tuto sezónu zakončil jako 10tý v Heisman Trophy a All-American.

Před NFL Draftem 1989 byl Derrick Thomas tipován na prvního draftovaného defenzivního hráče. Týmy zaujal zejména neuvěřitelnými Pass Rushing schopnostmi. Ve výsledku byl zvolen Kansas City Chiefs jako 4tý hráč celkově.

Obrázek

Již první sezónu po draftu se stal postrachem Quarterbacků. Zaznamenal na nováčka velmi dobrých 10 sacků, 76 tacklů a byl vybrán jako Defensive Rookie of the Year. Ve své druhé sezóně byl zvolen do prvního z 9ti Pro Bowlů v řadě a do výberu All-Pro, v této sezóně zaznamenal jeden z nejlepsích výkonů v zápase. Proti Seattle Seahawks dostal na zem Dave Kriega 7krát a překonal tak rekord v počtu sacků na zápas. Ročník zakončil s celkovým počtem 20ti, dále přidal 6 Forced Fumbles, 2 Fumble Recovery, 63 tacklu a 2 odražené passy.

Obrázek

Jeho obdivuhodné Pass Rushing schopnosti jsme mohli obdivovat 11 sezón, které byli ukončené trafickou událostí. Brzo po konci sezony 1999 byl Derrick Thomas zabit při automobilové nehodě. Během cesty na letiště v Kansas City, odkud měl odlětet na zápas Playoff v St. Louis, ztratil Thomas kontrolu nad svým vozem a vyletěl ze silnice.

V autě byli spolu s Thomasem dva pasažéři, jeden z nich stejně jako Thomas neměl zapnutý bezpečnostní pásy. Oba byli během nehody vymrštěni z vozu. Thomas přežil, ale byl paralyzován od pasu dolů. 8. února 2000 nastaly u Thomas vážné komplikace, kdy se v mu paralyzované části těla vytvořila krevní sraženina, která se dostala do plic a zapřičinila plicní embólii.

Obrázek

Thomas se stal nejlepší Pass Rusherem 90. let, během kterých dosáhl 116,5 sacků, zaznamenal také 45 Forced Fumble, 19 Fumble Recovery, skoroval dva Touchdowny a přidal 3 Safety. Thomas byl jmenován do výběru 90. let, 7krát vybrán do výběru konference a 9krát zvolen do Pro Bowlu.

Thomas byl jednohlasně zvolen do Fotbalové Síně Slávy v Cantonu, Ohio pro rok 2009. Zařádí se tak po bok další legendy Chiefs, linebackera Boba Bella. Jeho číslo 58 bude 23. června 2009 navždy vyřazeno z týmu Chiefs a bude taktéž jmenován do týmové Síně Slávy.




Obrázek

Žádné komentáře:

Okomentovat