pátek 5. února 2010

Steelers Season Preview 2009/2010

Season preview

Ne nadarmo se říká, že obhájit titul je mnohonásobně težší než jej získat. Steelers se mohou ponaučit z sezóny 2006, kdy se po úchvatné cestě pro další Lombardi Trophy po dlouhých 26-ti letech, propadli na průměrný rekord 8-8 ovliněný nehodou QB Bena Roethlisbergera a několika dalších hráčů.

Po velmi dobré sezóně, kdy se v dobrém světle představila zejména obrana, kdy se Steelers museli vypořádat s papírově jedním z nejtěžších Schedule posledních let se kterým se Steelers vypořádali se ctí a získali spolu Penguins pro „město Oceli“ titul.
Podobně jako tomu bylo v sezóně 2006 mají před sebou Steelers několik překážek. QB Bena Roethlisbergera obvinila v civilním procesu ze znásilnění šílená manažerka hotelu z Nevady, O-line vypadá děravěji cedník a Special Team stále hledá tu správnou kombinaci hráčů.

Pittsburgh jako tomu je obvyklé se příliš neprojevoval behěm Free Agency, pokud o týmu bylo slyšet, tak zejména v souvislosti odchodu Natea Washingtona a Bryana McFaddena. Steelers si jdou pomalu svojí cestičku výchovy hráčů a taktéž v draftu volili talentované, ale nepříliš známé tváře.

První volbou se stal DE Ziggy Hood z University of Missouri následovaný párem Cornerbacků, dvěma O-linemani a Speedsterem Mikem Wallacem, který bude tvořit Vertical Stretch.

Offense:
Útočná fáze pokračuje v sýstému typickém pro Steelers. Bude spoléhat na silnou běhovou a využívat playmaking schopností Big Bena. Ben nepatří mezi hráče, kteří by trhali rekordy nebo byli investicí do Fantasy, ale když je potřeba zabrat, tak on je tím pravým tahounem týmu. Krýt záda mu bude osvědčený Charlie Batch a Dennis Dixon, ten je prozatím mimo se zraněním.

Obrázek

Backfield lze považovat za jeden z nejsilnějších v AFC. Neoddiskutovaleným starterem bude veterán Willie Parker, na kterého začínají doléhat zranění. Něco ze své rychlosti poztrácel, ale je stále výborným Running backem. Pozici dvojky obsadí mladý Rashard Mendenhall, první volba z roku 2008. Má týmu co dokazovat, protože jeho Rookie sezóna byla předčasně ukončena zlomeninou ruky. Dalšími Running backy jsou FB Frank Summers a Mewelde Moore, ten při zranění Parkera podával solidní výkony a díky jeho schopnostem v Passing hře, uzme nejspíš snapy při 3rd Down. Tank Summers bude žolíkem pro Goal Line a short yard situace.

Dvojice starterů pro WR je několik let ustálená a funguje skvěle. Hines Ward se pomalu připravuje na odchod do důchodu, ale jeho schopnosti Possesion Receivra a skvělé blokování, mu navzdory vysokému věku zajištují post WR na pravé straně hřiště. Na levé straně bude pořádně zlobit Santonio Holmes, velmi rychlý Playmaker, který sbírá velmi mnoho YAC.

Obrázek

Klíčový souboj se odehrál o pozici trojky. Kandidáty byli Limas Sweed, veterán Shaun McDonald a Mike Wallace, speedster z draftu. Výkony, v Training Campu a zejména v pre-season zápasech, si jí vysloužil Limas Sweed, druhá volba Steelers z předloňského draftu a taktéž hráč, jenž by mohl nahradit Hinese Warda. Čtyřkou bude Shaun McDonald, bývalý hráč Lions, a patým WR se stal rookie Mike Wallace, deep threat a velký příslib do budoucna.

Obrázek

Starting TE je léty prověřený Heath Miller jištěný schopným Mattem Spaethem. Původně se měl trojkou stát Sean McHugh, ale stop mu vystavilo zranění kolene, takže šanci dostane Rookie David Johnson z Arkansas State. Ten v Training Campu překvapil jako velmi dobrý Blocker, jeho schopnosti určite využije Willie Parker pro běhy z Big formací.

Loňský tým se asi navždy zapíše jako vítěz Lombardi Trophy s nejhorší O-Line. Očekávalo se, že HC Mike Tomlin investuje v draftu hodně právě do OL. Jedinný koho vybral je Kraig Urbik a A.Q. Shipley, ten dostal cut a poputuje do Practice Squadu. Jinak se sestave od Super Bowlu nezměnila.

Defense:

Jedinní dva starteři, kteří opustili nejlepší defense loňského ročníku NFL jsou Larry Foote (cut) a Bryant McFadden, který podepsal s Arizonou. Jinak se opět můžeme tešit na skvělé vykony pod vedením DC Dicka LeBeau. Snad jedinnou slabinou může být no.2 CB William Gay, jenž není až tak prověřený a mohl by ztratit svojí pozici, pokud nebude podávat odpovídající výkony.

DL bude startovat s osvědčenou trojicí Keisel, Hampton a Smith. Ziggy Hood se bude prozatím učit systém a sbírat potřebné zkušenosti. V případě zranění nebo slabých výkonu Keisela, by mohl poskočit na startera.

Nebylo překvapěním, že byl odejit Larry Foote. Jeho výkony nebyli uspokojivé a mnohdy jej mladší Lawrence Timmons převyšoval, stats z loňska hovoří docela jasně, ve všech aspektech byl Timmons lepší. Základ LB corp. bude opět tvořit vůdce James Farrior a dva zabijáci na krajích, Lammar Woodley a Defensive Player of the Year James Harrison.

Obrázek

Secondary bude vedena Samojským čertem Troyem Polamalu, kterému zdatně sekunduje hitman Ryan Clark, který několikrát řadně postrašil protivníky, Wes Welker a Willis McGahee by mohli vyprávět. Duo starting CB bude tvořit Ike Taylor a výše zmíněny William Gay. Práci Nickela obsadí, akvizice z FA, Keiwan Rattliff a Dime CB bude zkušený Deshea Townsend. Na rosteru se taktéž objeví rookie Joe Burnett a safeties Tyrone Carter a Ryan Mundy.

Special Team:

Karty v Kicking teamu byli již předem rozdány. Žalostný Punting zachrání Daniel Sepulveda, který musel kvůli zranění vynechat minulou season. Stálicí na postu Placekickera je Jeff Reed.

Menší konkurz byl vypsán na místo Kick a Punt Returnera. Účastníků bylo několik, ale returnovat může jen jeden hráč, tím bude Stefan Logan alias „Yugo.“ Dalsimi potencialnimi Returnery jsou nováček Joe Burnett, ten moc nepřesvědčil, a Running Backs Rashard Mendenhall a Mewelde Moore. Pokud by chtěl Mike Tomlin zopakovat taktiku „těžší je lepší“, tak se nabízí FB Frank Summers, která je na svojí váhu překvapivě rychlý a agilní.

Obrázek

Coaching Staff:

Takhle nějak vypadá v současnosti sestava Steelers, teď jen se vyhnout zraněním, získat motivaci, což bude práce pro HC Mikea Tomlina, a hlavně nepodcenit lehkou Schedule. Zbytek Coaching staff je taktéž kvalitní. Dick LeBeau patři dlouhodobě mezi nejlepší Defensive Coordinatory, Bruce Arians si výborně rozumí s Big Benem a občas vytáhne nějáký pekný trick play.

Prognóza:

Vážnou divizní hrozbou by mohli být sílící Ravens, kde John Harghbaugh bude slušný tým. Cleveland Browns v průběhu offseason vyměnili Head Coache a taktéž jejich kádr není příliš stabilní. Podobná slova se dají napsat o Bengals. Marvin Lewis je mezi hráčí oblíbený, ale výkony týmu nejsou až tak dobré, přidali několik dobrých akvizic v offseason a Carson Palmer, pokud bude zdrávý, může být nebezpečný.
Pokud vše vyjde tak, jak má tipuji record 14-2-0, vitězství v Divizi a samozřejmě další Lombardi Trophy do vitríny, ale každá sezóna je nevyzpitatelná a stát se může mnohé.

Obrázek

Žádné komentáře:

Okomentovat